CNC-Tezgah Eğitiminin Bilgisayar programlarıyla yapılması - Seke, Erol (Anadolu Üniversitesi, 1988)
Çalışmada, makine dili ve BASIC kullanılarak eğitim amaçlı bir CNCtorna tezgahı ile bir kişisel bilgisayar arasında iletişim kurmak ve CNC yazılımında eğitim amacı güdülmüştür. Öncelikle CNC-torna tezgahının mikrobilgisayarı ile ilişkiyi sağlamak üzere bir devre ve makine dilinde bir program yapılmış daha sonra BASIC dilinin avantajlarını kullanarak tezgaha aktarılacak programların kişisel bilgisayarda hazırlanması ve denenmesi amacıyla bir program geliştirilmiştir. BASIC'in grafik olanakları ile tezgah programlarının ekran üzerinde denenmesi yoluna giidlmiştir. Ayrıca yine bu program sayesinde tezgah, kişisel bilgisayarın veri saklama olanaklarından yararlandırılmıştır. Böylece öğrenme aşamasındaki bir kişi tezgah programlarını önce kişisel bilgisayarda deneyebilecek ve hatalı programların yol açabileceği hasarlardan korunmuş olacaktır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: CNC-torna tezgahı; Bilgisayar programları