Seramik endüstrisi atık çamurundan izole edilen küfler ile ağır metal gideriminin araştırılması - Hasgül, Elif (Anadolu Üniversitesi, 2014)
Bu tez kapsamında, Bozüyük-Eskişehir yolu üzerindeki Eczacıbaşı Vitra seramik fabrikasından tarafımıza gönderilmiş olan seramik atık çamurundan izole edilen funguslar identifiye edilmiş ve bu fungusların bakır, krom, kadmiyum, nikel, gümüş, arsenik, molibden, cıva, kurşun ve çinko ağır metallerine karşı toleransları incelenmiştir. Biyosorpsiyon ile ağır metallerin yüksek oranda giderilmesine çalışılmıştır. Biyosorpsiyon sonuçlarına göre Langmuir ve Freundlich izotermleri çizilmiş ve deneyselolarak elde edilen verilere en uygun olan izoterm türleri saptanmıştır. FT-IR analizleri yapılarak, ağır metal iyonlarının, fungus hücre yüzeyinde hangi bölgelerde tutulduğu belirlenmiştir. Yüksek derecede biyosorpsiyon yapan funguslar SEM de görüntülenerek EDAX analizleri yapılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Funguslar Biyoteknoloji; Atık sular Arıtma Ağır metal giderme; Atık su arıtma çamuru