Türk dizilerindeki farklı erkekliklerin temsili: Masumlar Apartmanı, Menajerimi Ara ve Elli Metrekare dizilerinin söylem analizi yöntemiyle incelenmesi - Kızılcık, Atakan (Anadolu Üniversitesi, 2021)
Patriarkal sistemin üretilmesinde ve sürdürülmesinde aktif bir rol oynayan erkeklik, kurgulanmış ve sabit olmayan bir toplumsal cinsiyet konumudur. Ayrıca toplumsal cinsiyet çalışmaları içerisinde bulunan erkeklik çalışmaları incelendiğinde; erkekliğin tek bir tanımının yapılamadığı, farklı türlerde erkekliklerden söz edildiği görülmektedir. Bu farklı erkekliklerin görünür olduğu önemli alanlardan biri ise medyadır. Medya, temsiller yoluyla sunmuş olduğu farklı erkekliklerin toplumda yeniden üretilmesinde büyük bir rol oynamaktadır. Günümüzde, medya alanı içerisinde, insanlar tarafından en çok takip edilen program türlerinden biri olan dizilerin; içerisinde barındırdığı karakterler dolayısıyla temsil alanında oldukça etkili bir sunum yaptıkları bilinmektedir. Bu durum dizileri, toplumsal cinsiyet ve özelinde erkeklik çalışmaları alanında önemli bir yere oturtmaktadır. Bundan dolayı bu tezde, farklı erkekliklerin medya alanındaki temsilleri; 2020 ve 2021 yıllarında yayınlanan üç farklı Türk dizisindeki erkek karakterlerin sunumu üzerine yapılan söylem analiziyle incelenmiştir. Aynı zamanda, bu tez içerisinde incelenmiş olan bu dizi ve karakterler aracılığıyla; dizilerin yayınlanmış oldukları platform ve kanalların yayıncılık anlayışlarının, farklı erkekliklerin temsillerinin kurulumunda ve kullanımında bir farklılık gösterip göstermediği tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu incelemeler yapılırken Raewyn Connell'ın ortaya attığı ve geliştirdiği "Erkeklikler" kavramsallaştırmasından yola çıkılmıştır. Analizin yapılabilmesi için, 2020 ve 2021 yıllarında yayınlanan Türk dizileri içerisinden; "Masumlar Apartmanı", "Menajerimi Ara" ve "Elli Metrekare" dizilerinin, ilk sezonlarındaki erkek karakterler seçilmiştir. Çalışma sonucunda; ilk olarak, 2020 ve 2021 yıllarında yayınlanan Türk dizilerindeki farklı erkekliklerin temsillerinin, patriarkal sistem tarafından kurgulanmış olan toplumsal cinsiyet rollerini ve hiyerarşisini yeniden ürettiği sonucuna ulaşılmıştır. İkinci olarak, dizilerin yayınlanmış oldukları platform ve kanalların yayıncılık anlayışlarının, farklı erkeklik temsillerinin kurulumunda ve kullanımında belirgin bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Erkeklikler, Raewyn Connell, Temsil, Dizi, Söylem analizi