Yalvaç ve Isparta Arkeoloji Müzeleri'nde bulunan Bizans sikkeleri - Demirel Gökalp, Zeliha (Anadolu Üniversitesi, 2007)
Bu çalışmada, Antik Çağ'ın Pisidia bölgesini kapsayan coğrafyada yer alan günümüz Yalvaç ve İsparta Arkeoloji Müzeleri antik sikke koleksiyonunda bulunan Bizans sikkeleri konu olarak ele alınmıştır. Bu amaçla 2004-2007 yılları arasında adı geçen müzelerde yapılan çalışmada toplam 1343 adet sikke tespit edilmiş ve kataloga alınmıştır. Değerlendirmeye alınan bütün örnekler ve kötü durumda olup dönemi tespit edilemeyen sikkeler de detayları ile katalog bölümünde sunulmuştur. Yalvaç ve İsparta Arkeoloji Müzelerinde bulunan sikkeler, her şeyden önce Pisidia Bölgesi'nde bulunmuş ve kaydedilmiş çok sayıda sikkeden oluşan ve farklı dönemleri kesintisiz yansıtan bir grubu temsil etmektedir. Türkiye genelindeki müze sayısı düşünüldüğünde, bütün detayları ile yayınlanan, müzelerdeki Bizans sikkelerine ilişkin çalışmaların sayısı neredeyse 10'u geçmemektedir. Pisidia Antik Çağ'dan itibaren tarihi, politik ve ekonomik açıdan oldukça önem taşıyan bir bölgedir. Dolayısıyla bu müzelerde bulunan sikkeler, nümismatik açısından bölgedeki ticari bağlantıları yansıtır şekilde temsil edilen örneklerden oluşmaktadır. Bununla birlikte örneklerin sayıca fazla ve tanımlanabilir özellikte olmaları, bunları istatistiksel olarak kullanılabilir veri grupları haline getirmiştir. Dolayısıyla tez kapsamında incelenen örnekler, bu bakış açısı ile ele alınarak, Anadolu'dan diğer müze ve kazı buluntuları ile kıyaslanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması AÜAF'ca desteklenmiştir. Proje no. 040834."
Keywords: Bizans sikkeleri