Boş zaman spor etkinlik deneyimi : aktif katılım temelli bir araştırma - Çevik, Hüseyin (Anadolu Üniversitesi, 2018)
Rekabetçi bir çevrede boş zaman spor etkinliklerini deneyimle bütünleştirip katılımcılara sunmak, organizasyonlara farklılaşma fırsatı ve rekabet üstünlüğü sağlamaktadır. Bunu gerçekleştirebilmek için boş zaman spor etkinlik deneyimlerinin ortaya çıkartılmasının önemli olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla bu araştırmada, boş zaman spor etkinliklerine katılan bireylerin etkinlik deneyimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma karma araştırma yöntemi desenlerinden keşfedici sıralı desene göre tasarlanmıştır. Kavramsal modeli oluşturmak için amaçlı örnekleme yöntemine göre seçilen 51 koşu etkinliği katılımcısı ile yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Modeli test etmek için 38. İstanbul Maratonuna katılanlar arasından kolayda örneklemi yöntemiyle seçilen 391 kişi araştırmaya dahil edilmiştir. Veriler yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak anket aracılığıyla toplanmıştır. Nitel veriler içerik analizi, nicel veriler ise geçerlik ve güvenirlik analizleri ile yorumlanmıştır. Nitel veri analizi sonucunda boş zaman spor etkinlik deneyimi ile ilgili yedi tema belirlenmiştir. Sonraki aşamada nicel veri analiziyle bu temalardan kişisel gelişim, sosyal etkileşim, etkinlik yeri, kaçış, duygusal yön ve profesyonel destek boş zaman spor etkinlik deneyimi olarak tanımlanmıştır. Sonuç olarak deneyim konusunda daha önce yapılan araştırmalar genel yaklaşımlara göre konuyu ele alırken, farklı metodolojik yaklaşımla ortaya çıkartılan boş zaman spor etkinlik deneyimlerinin farklı ve çok boyutlu bir yapıya sahip olduğu anlaşılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 1608S600".
Keywords: Boş zaman; Boş zaman, Spor, Etkinlik, Deneyim, Aktif katılım