Contribution of L2 morphological awareness to passage level L2 reading comprehension above and beyond vocabulary knowledge, grammar knowledge and reading strategy use among intermediate-level adult Turkish EFL learners = İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen orta seviye yetişkin Türk öğrenciler arasında, İngilizce sözcük biçim bilgisinin, İngilizce kelime bilgisi, dilbilgisi ve okuma stratejileri kullanımının ötesinde İngilizce metin düzeyinde okuduğunu anlamaya katkısı - Aksoy, Fatma (Anadolu Üniversitesi, 2015)
Bu çalışmanın öncelikli amacı İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen orta seviye yetişkin Türk öğrencilerin İngilizce'deki belli başlı son eklerin sözcüksel ve dilbigisel görevlerinin ne kadar farkında olduklarını bulmaktı. Bu çalışma bunun yanı sıra İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen orta seviye yetişkin Türk öğrenciler arasında İngilizce sözcük biçim bilgisinin, İngilizce sözcük bilgisi, dil bilgisi ve okuma stratejileri kullanımı gibi okuduğunu anlamayı etkileyen faktörlerin ötesinde tek başına İngilizce metin düzeyinde okuduğunu anlamaya yaptığı katkıyı bulmayı amaçlamıştır. Bu amaçla toplam 87 hazırlık öğrencisinden bir takım ölçme-değerlendirme araçları kullanılarak very toplandı. Bu ölçme-değerlendirme araçları Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nun (AÜYDYO) 2014-2015 güz yarıyılı sonunda uyguladığı yeterlik sınavının okuduğunu anlama, kelime bilgisi ve dilbilgisi bölümlerini, Sheorey ve Mokhtari'nin (2002) hazırladığı Okuma Stratejileri Anketi'nin Türkçe tercümesini ve araştırmacı tarafından Mahony'den (1993) bu çalışma için uyarlanaran ve iki bölümden oluşan Sözcük Biçim Bilgilgisi Testi'ni kapsamaktadır. Toplanan veri bir takım istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen orta seviye yetişkin Türk öğrencilerin İngilizce'deki belli başlı son eklerin sözcüksel ve dilbigisel görevlerinin ne kadar farkında olduklarıyla ilgili olan birinci araştırma sorusu betimsel istatistikler, eşleştirilmiş örneklem t-testi ve yinelenen ölçümler için tek faktörlü ANOVA kullanılarak cevaplandı. İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen orta seviye yetişkin Türk öğrenciler arasında İngilizce sözcük biçim bilgisinin, İngilizce sözcük bilgisi, dil bilgisi ve okuma stratejileri kullanımı gibi okuduğunu anlamayı etkileyen faktörlerin ötesinde tek başına İngilizce metin düzeyinde okuduğunu anlamaya yaptığı katkıyla ilgili olan ikinci araştırma sorusu ise basit ve çoklu regrasyon kullanılarak cevaplandı. Bunlara ek olarak, daha küçük bir grup katılımcıyla, nitel veri edinmek ve nicel veriyi desteklemek amacıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler düzenlendi. Bu çalışmanın sonuçları İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen orta seviye yetişkin Türk öğrencilerin İngilizce'deki belli başlı son eklerin sözcüksel ve dilbigisel görevlerinin orta derecede farkında olduklarını ortaya koydu. Ayrıca, katılımcıların karmaşık biçim bilgisine sahip bir kelimenin daha basit biçim bilgisine sahip bir başka kelimeden gelip gelmediğini anlama yetilerinin İngilizce'deki belli başlı son eklerin sözcüksel ve dilbilgisel görevlerini belirleyebilme yetilerinden daha iyi olduğu bulundu. Bunun yanı sıra, son ek türleri ve her türdeki son ek katılımcıların performansını etkiledi. Bu çalışmanın sonuçları aynı zamanda İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen orta seviye yetişkin Türk öğrenciler arasında İngilizce sözcük biçim bilgisinin, İngilizce sözcük bilgisi, dil bilgisi ve okuma stratejileri kullanımı gibi okuduğunu anlamayı etkileyen faktörlerin ötesinde tek başına İngilizce metin düzeyinde okuduğunu anlamaya doğrudan katkı yapmadığını ortaya çıkardı. Ancak, ileri analiz İngilizce sözcük biçim bilgisinin İngilizce kelime bilgisine yaptığı doğrudan katkı vasıtasıyla İngilizce okuduğunu anlama becerisine dolaylı olarak katkı sağlıyor olabileceğini ortaya koydu. Ayrıca yarı yapılandırılmış görüşmeler İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen orta seviye yetişkin Türk öğrencilerin yabancı dil öğreniminde sözcük biçim bilgisinden faydalanabildiğini gösterdi. Sonuçlar önceki çalışmalar ışığında tartışıldı ve yabancı dil öğrenimi ve ileri çalışmalar için öneriler sunuldu.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: İngiliz dili Öğretim Türkiye; İngiliz dili Dilbilgisi Söz dağarcığı; Sözcük yapısı, Sözcük biçim bilgisi, Sözcük biçim bilgisi farkındalığı, Yabancı dilde okuduğunu anlama, İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrenciler