Örgüt geliştirme bir uygulama örneği : - Mutlu, Tayfun (Anadolu Üniversitesi, 1996)
Örgüt geliştirmenin amacı örgütü çevreden gelen değişikliklere karşı zamanında uyumlaştırmak, etkinlik ve verimliliği artırarak örgütü daha başarılı hale getirmektir. Bu tez çalışmasında örgüt geliştirme konusu, bilinen teori ve araştırma bulgularının ışığı altında uygulamadan bir örnek kuruluş ile birlikte incelenmektedir. Birinci bölümde konunun tanımı yapılmakta, örgüt geliştirmeye yönelik teoriler, örgüt geliştirmenin temel unsurları ile örgüt geliştirme süreci anlatılmaktadır. İş dünyasında son yıllara yaşanan değişimin yönü ve bu gelişmelerin işletmelerin yönetim anlayışlarında, örgüt yapılarında, örgüt kültürlerinde yaptığı etkiler özetlenmektedir. Yaşanan bu gelişmelerin işletmeleri hangi yöne doğru değişmeye zorladıkları, yöneticilerin örgüt geliştirme çabalarını hangi yönde yoğunlaşmaları gerektiğine ışık tutulmaya çalışılmaktadır. İkinci bölümde uygulamadan örnek olarak bir üretim işletmesi olan TUSAŞ MOTOR SANAYİİ A.Ş. (TEI) ele alınmaktadır. TEI gerek uluslararası havacılık pazarında faaliyet göstermesi gerek yabancı ortaklı bir işletme olması nedeniyle iş dünyasında yaşanan değişimlerden en fazla etkilenen işletmelerden birisidir. TEI henüz 10 yıllık genç bir işletme olmasına rağmen bir yandan kurumlaşmaya çalışmakta öte yandan iç ve dış pazarlardaki gelişmelerden etkilenmektedir. Bu bölümde önce TEI tanıtılmış daha sonra işletmedeki örgüt geliştirme süreci işletmenin kuruluşundan itibaren dört ana dönem içinde analiz edilmiş elde edilen bulgular değerlendirilerek hipotezler test edilmiştir. Üçüncü bölümde TEI'deki örgüt geliştirme çabalarının genel bir değerlemesi yapılmış, TEI'nin elde ettiği kazanımlar ve eksik kalan yönler yorumlanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Örgütsel değişme