Gazetelerin magazin sayfalarının biçim ve içerik analizi - Bayraktar, Selma (Anadolu Üniversitesi, 2001)
Gazetelerin amacı haber vermektir. Ancak hangi olayın haber niteliği taşıdığıyla ilgili tartışmalar, haberin tek bir tanımının yapılmasını engellemektedir. Yine de haberle ilgili getirilen tanımlamalarda; doğruluk, güncellik, anlaşılır olma, ilginçlik ve önemlilik noktalarında ortak paydada birleşilmektedir. Magazin haberleri ise, haberlerde uyulması gerekn kuralların dışına çıkabilir. Bu haberler olayların ilginç ve önemli noktalarını temel alarak, insanlara hoşça zaman geçirtmeyi amaçlar. Sunumunda alıntı ve betimlemeler sıkça kullanılır. Türkiye'de sık yaşanan askeri darbelerle basına getirilen sınırlandırmalar ve 1980'li yılların ikinci yarısından sonra büyük sermayenin basın yaşamına girmesi, basını yeni arayışlara yönlendirmiştir. Bu yönelim sonucunda magazin haberleri yaygınlaşmaya başlamış, gazetelerde magazin ekleri ve magazin sayfaları yer almıştır. Ancak magazin haberleri, giderek gerçek magazin haberi niteliğinden uzaklaşarak, ünlü kişilerin özel hayatlarının anlatıldığı dedikodularla paparazziler niteliğine bürünmüştür. Bu gelişmelerden yola çıkarak, gazetelerin magazin sayfalarında yer alan haberlerin gerek sayfa tasarımı ve gerekse sunum açısından ne kadar magazin haberi niteliği taşıdığının belirlenmesi, söz konusu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Bu amaçla, gazetelerin magazin sayfalarının biçim ve içerik analizi yapılmıştır. Sonuçta, gazetelerin magazin sayfalarında yer alan haberlerle, diğer sayfalardaki haberler arasında sayfa tasarımı ve sunum açısından bir fark olmadığı saptanmıştır. Düz haberlerle, dedikodu ve paparazzilerin magazin haberi olarak sunulmasının getirdiği kavram karışıklığı düzeltilmeli, bu sayfalarda gerçek magazin haberlerine yer verilmelidir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Gazete sayfa düzeni; Gazetecilik Haber yazma