Kadın giyimine yönelik yeni bir teknik çizim standardizasyon önerisi geliştirilmesi - Ekici, Nihal (Anadolu Üniversitesi, 2017)
Teknik çizim tasarımcı ile üretici ve müşteri arasında bir görsel iletişim ve bilgi aktarımı sağlar. Ülkemizde giyim sektörü için, elde ya da bilgisayar destekli tasarım (CAD) yardımı ile hazırlanan teknik çizimlerde standart değer sağlayan bir çalışma bulunmamaktadır. Bu tez çalışması bu ihtiyaçtan yola çıkarak hazır giyim endüstrisine yönelik; tasarımcı-modelist arası dil birliği oluşturma, olası iletişim sorununu en aza indirgeme ve bunlardan kaynaklanan hataların üretim sürecine taşınmasını önlemek amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma ile yetişkin kadın giyiminde 36 beden için hazırlanmış silüet, teknik beden şablonu (baz), üst grup, alt grup, iç giyimi ve dış giyim için teknik çizimler üzerinde örnek şablonlar oluşturularak standardizasyon önerileri sunulmuştur. Sonuçta öngörülen standart kurallar çerçevesinde örnek bir teknik föy; numune üretimi için ihtiyaç duyulacak; renk, kumaş, aksesuar bilgileri gibi gerekli tüm detaylar eklenerek, üretim süreci kapsamında öncelikli olarak modeliste iletilmek üzere, hazır hale getirilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Giyim tasarımı; Tekstil tasarımı; Mesleki teknik çizim, Tasarımcı, Modelist, Teknik föy.