Bitki büyüme düzenleyici bakterilerin karakterizasyonu - Dede, Alper (Anadolu Üniversitesi, 2013)
Bitki büyümesini teşvik edici bakteriler (PGPB) pek çok bitki türü ile ilişkili olup, çeşitli ortamlarda bulunmaktadır. Bitki büyümesini teşvik edici bakterilerin en çok çalışılan grubu kök yüzeyini ve rizosferi kolonize eden bitki büyümesini teşvik eden rizobakteriler (PGPR) dir. Serbest yaşayan rizobakteriler bitki büyümesini teşvik edici ve bitki hastalık etmenlerini (fitopatojenler) kontrol edici bazı mekanizmalar kullanırlar. PGPR'ler ile biyokontrol için en çok çalışılan mekanizmalar ekolojik bir niş veya substrat için yarışma, inhibe edici kimyasalların üretimi ve çok sayıda patojene karşı konuk bitkide sistemik direnç uyarımıdır. Bu nedenle de biyolojik kontrol tarımda kimyasalların kullanımını azaltan bir alternatif veya yardımcı yol olarak görülmektedir. Bitkilerle ilişkili bakterilerin bitki büyümesini teşvik edici ve bitki büyümesini ve sağlığını düzenleyen ajanlar olarak potansiyel kullanımını içeren çok sayıda çalışma vardır. Bu güne kadar yapılan çalışmalar patates, domates, soğan gibi bitkilerin rizosferindeki bakterilerin bitki büyümesini teşvik edici özellikleri üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu çalışmada ise zeytin, ceviz, elma gibi bazı çok yıllık meyve ağaçlarının rizosfer toprağından bakteriler izole edilmişve bu bakterilerin bitki büyümesini teşvik edici özellikleri araştırılmıştır. Mikroorganizmaların identifikasyonu için geleneksel biyokimyasal testler yanında, yağ asitleri metil esterlerinin analizi (FAME) testi de kullanılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Bitki mikrobiyolojisi; Bitki-mikrop etkileşimleri; Fitopatojenik bakteriler