Ovaryum kanserinde mirna'ların otofaji üzerine etkisi - Ariyeloye, Stephen Damola (Anadolu Üniversitesi, 2023)
Ovaryum kanseri, dünya genelinde kadınlarda en sık teşhis edilen kanser tipleri arasında sekizinci sırada yer almaktadır. Mevcut tedavi yöntemlerinin efektif bir şekilde uygulanmasına rağmen,, ovaryum kanser hastalarının yaklaşık yarısı teşhisten sonra ortalama beş yıl hayatta kala-bilmektedir. Bu nedenle, bu ölümcül hastalıkla mücadele etmek için yeni ilaçların, yeni tedavi yöntemlerinin keşfedilmesine ve ovaryum kanserinin mekanizmasının detaylı bir şekilde ortaya konması gerekmektedir. Bu bağlamda,tez çalışması kapsamında ovaryum kanser hücrelerinin (SKOV-3) miRNA-155 ile transfeksiyonu sonrasında hücre ölüm mekanizması olan otofajinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu tez çalışması kapsamında, miRNA-155 mimik ya da miRNA-155 inhibitör trans-feksiyonu gerçekleştirilmiş SKOV-3 ovaryum hücre modelleri oluşturulmuştur. Ayrıca, SKOV-3 transfekte edilmiş hücre grupları normoksik ya da hipoksik ortam koşullarında inkübasyona maruz bırakıldıktan sonra farklı konsantrasyonlarda Klorokin ya da Kamptotesin uygulaması yapılmıştır. Oluşturulan bu hücre gruplarında daha sonra hücre göçü oranları, hücre proliferasyonu, otofaji akışı ve morfolojik değişiklikler araştırılmıştır. MiRNA-155'in aşırı ekspresyonu SKOV-3 hücrel-erinde proliferasyonu anlamlı bir şekilde arttırken, miRNA-155'in baskılanması ya da Klorokin ya da Kamptotesşn uygulammaları hücre proliferasyonunu belirgin bir şekilde inhibe etmiştir. Aynı şekilde SKOV-3 hücrelerinin hücre göç oranları miRNA-155'in aşırı ekspresyonu sonrasında önemli derecede artış olduğu tespit edilmiştir. Normoksik ve hipoksik koşullar altında, SKOV-3 hücrelerinde miRNA-155 miRNA'nın aşırı ekspresyonunun otofaji oranını azalttığı bunun tersine miRNA-155'in baskılanması ise otofajik yolağın tetiklenmesine neden olmuştur. Bu nedenle elde edilen sonuçlar, miRNA-155'in SKOV-3 hücrelerinin proliferasyonu dahücre göç oranı da ve otofaji mekanizmasının tetiklenmesinde önemli bir anti-kanser role sahip olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda miRNA-155'in baskılanması ile tetiklenen SKOV-3 hücrelerinin otofaji mekanizmasının moleküler düzeyde incelenmesi için detaylı deneysel çalışma-ların yapılması öngörülmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No:2110S186 ".
Keywords: Ovaryum kanseri, Otofaji, miRNA-155, Klorokin, Kamptotesin