Aktarlarda satılan achıllea mıllefolıum l. (civanperçemi) örneklerinin organoleptik kalite kontrolleri ve ağır metal içerikleri - Gökçen, Ümmüşen (Anadolu Üniversitesi, 2017)
Bu çalışmada, ülkemizde halk ilacı olarak oldukça yaygın kullanıma sahip, Ankara (10 örnek), Antalya (14 örnek), Eskişehir (11 örnek), İstanbul (10 örnek), İzmir (10 örnek), Mersin (10 örnek), Ordu (7 örnek) illerindeki aktarlarda "civanperçemi" adıyla satılan drogların organoleptik kalite kontrolleri, teşhisi, morfolojik ve anatomik özelliklerinin tespiti yapılmış ve Avrupa Farmakopesine uygunluğu belirlenmiştir. İncelenen örneklerde Achillea millefolium L. adı altında satılan örneklerin bir kısmının bu türe ait olmadığı, Achillea L. cinsine ait 5 farklı taksonun Achillea millefolium L. adı altında satıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca bu örnekler üzerinde bazı ağır metal içerikleri (Fe, Cd, Co, Mn, Zn) ve bitki besin elementleri (Na, K, Ca, B, Mg) tespiti yapılmıştır. İncelenen örneklerin ağır metal ve bitki besin elementlerinin miktarları ICP-OES yöntemi ile ölçülmüştür. Ölçümlerimize göre, bitki örneklerindeki en düşük ve en yüksek ağır metal ve bitki besin elementlerinin birikimleri sırasıyla belirtilen aralıklarda bulundu; Fe 0.365 mg/kg - 18.86 mg/kg; Cd 0.007 mg/kg - 0.294 mg/kg; Co 0.022 mg/kg - 0.027 mg/kg; Mn 0.097 mg/kg - 2.098 mg/kg; Zn 0.009 mg/kg - 0.624 mg/kg; Na 1.539 mg/kg - 15.80 mg/kg; K 39.8 mg/kg - 390.3 mg/kg; Ca 31.24 mg/kg - 223.1 mg/kg; B 0.046 mg/kg - 3.970 mg/kg; Mg 7.058 mg/kg - 43.84 mg/kg.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 1505S427".
Keywords: Civanperçemi; Ağır metaller; Achillea millefolium L., Ağır metal, ICP-OES.