Side'de Romanizasyon sürecinde gladyatörler ve agonlar - Yurtsever, Adem (Anadolu Üniversitesi, 2012)
Bu tezin konusunu geneli itibarı ile gladyatör kabartmalı iki sütun ve bu sütunlar ışığında Anadolu'da gladyatör oyunları, Romanizasyon ve bu kapsamda ortaya çıkan agonistik festivaller oluşturmaktadır. Tez temel olarak beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Side antik kentinde bulunmuş olan Gladyatör kabartmalı eserler üzerinde genel değerlendirme yapılmıştır. Gladyatör kabartmalı sütunlar, bu sütunlar üzerindeki yazıt ve kabartmalar detaylı olarak incelenmiştir. İkinci bölümde Gladyatör oyunlarına değinilmiştir. Gladyatörler ve gladyatörlerin dünyası hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde Romanizasyon konusu detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Anadolu'da Romanizasyon'un boyutları ve amacı incelenirken aynı zamanda Roma'nın Anadolu topraklarına geliş süreci açıklanmıştır. İmparator kültü ve kült ile ilgili oluşturulan sosyal yapı açıklanmıştır. Dördüncü bölümde Romanizasyon sürecinde Anadolu da düzenlenmiş olan festivaller, festivallerin amaçları açıklanmıştır.Tezin ana konusunu oluşturan Romanizasyon sürecinde Side'de düzenlenen agonistik festivaller hakkında bilgiler verilmiştir. Tezin beşinci ve son bölümde ise tez konusunun genel bir değerlendirmesi yapılmıştır. Roma dünyasında kabartma sanatının gelişimi bazı spesifik eserler üzerinden yapılırken, Side antik kentindeki kabartma sanatına genel bir bakış ile tez sonuçlandırılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kazılar (Arkeoloji) Türkiye Side (Antik kent)