Üç boyutlu tipografide malzeme kullanımının görsel anlatıma etkisi - Atılkan, Melike (Anadolu Üniversitesi, 2021)
Bir grafik tasarım çalışmasını oluşturmada pek çok farklı yöntem vardır. Tipografik yöntemleri mesajı kullanmak ve onları doğru ifade edecek şekilde boyutlandırmak, bunlardan bir tanesidir. Bu araştırma, tipografinin alışılagelmiş yüzey tasarımlarından farklı bir şekilde, üç boyutlu düşünmenin tasarımda ne gibi etkilere sahip olacağını ve katkı sağlayacağını anlamak adına yapılmıştır. Tipografinin, ihtiyaç duyulduğunda mesajı doğru iletme amacını gerçekleştirmek için farklı malzemelerden ya da mekânın sunduğu olanaklardan yararlanarak boyutlandırılması ile alternatifli tasarımlar yapılabileceğinin üzerinde durulması gerekliliğini hedeflemiştir. Çalışmada tarihsel anlamdan çok, sözel-görsel anlam bütünlüğü üzerinde durularak değerlendirmeler yapılmıştır. Bu araştırma, üç boyutlu tipografi konusunda okuyucusuna ve tasarımcıya genel bir bakış ortaya koymaktadır. Araştırma boyunca, konuya ait önemli tasarımcı ve öğrencilere ait boyutlandırılmış tipografik tasarım örneklerine yer verilen görseller aracılığıyla, yine tasarımcı-öğrenci kitlesine tasarım alanına dair farklı bir anlayış gösterilmeye çalışılmıştır. Araştırma aynı zamanda lisans eğitim düzeyindeki öğrencilerle, konu ile ilgili derste yapılan çalışmaları da içermektedir. Amacı, herhangi bir grafik tasarım öğrencisine tipografiye farklı bir boyuttan bakılabileceğine dair bir başlangıç sağlayabilmek aynı zamanda tasarım derslerinde ve mezuniyet sonrası tasarımcı olarak çalışılacak ortamlarda gerekli olan farklı bakış açısı ihtiyacını karşılayabilmektir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Basım; Tipografi, Üç boyutlu tipografi, Sözel-görsel eşitlik, Sözel-görsel zıtlık.