500 büyük sanayi kuruluşunun 1980 sonrası gelişimi ve Türk ekonomisindeki yeri - Çakır, Pembegül (Anadolu Üniversitesi, 1990)
Çalışmamızın amacı, 500 Büyük Sanayi Kuruluşunun gelişimi ve Türk ekonomisindeki yeri, yıllar itibariyle çeşitli göstergeler ve oranlar kullalanarak değerlendirmektir. Bu kuruluşların 1980'den beri gelişimi incelenmeye çalışılırken, üretimden satışlar, satış hasılatı, özsermaye, bilanço karı, brüt katma değer, borç, çalışan ücretliler sayısı, ihracat, karlılık ve verimlilik gibi temel ekonomik göstergelerin yanında, varlık (aktif), kaynak ve özsermaye yapısı gibi finansal göstergelerde kullanılmıştır. İhracat, yaratılan katma değer, verimlilik ve çalışan ücretliler gibi temel ekonomik göstergeler ile 500 Büyük Sanayi Kuruluşu ve Türkiye karşılaştırması yapılmış ve bu kuruluşların Türk ekonomisi içindeki payı araştırılmaya çalışılmıştır. Sanayi sektörü içinde önemli bir yeri olan 500 Büyük Sanayi Kuruluşunun gelişim göstergelerinin zaman içinde değerlendirilmesi amacı ile yapılan bu çalışma, bu firmalardaki gelişmeler ile bunların sanayi sektörüne sağladıkları dinamizmi göstermesi açısından önemli bulguların elde edilmesine olanak vermiştir. Önümüzdeki yıllarda da 500 Büyük Sanayi Kuruluşunun Sanayi söktöründeki ağırlıklarını arttıracaklarını söylemek, bu araştırmanın sonuçlarına göre olanaklı gibi gözükmektedir.
Keywords: Finans; İşletmeler; Şirketler