Yenilenebilir ve yenilenemeyen enerji kaynakları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki : Türkiye örneği - Anatürk, Şerife (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Enerji bir ülkenin sosyal, kültürel ve ekonomik alanda ilerleme kaydetmesi için son derece önemli bir yere sahiptir. Enerjinin daha açık ifadeyle bu alanda ilk akla gelen ve en büyük paya sahip olan elektrik enerjisinin ülkelerin gelişmişlik düzeyini belirlemedeki rolü göz önünde bulundurulduğunda bu alandaki uygulanacak politikalar son derece hayatidir. 1990-2017 verileri kullanılarak Türkiye için yapmış olduğumuz bu çalışmanın temel amacı, kısa ve uzun vadeli tahminlerin yanı sıra, ekonomik büyüme (GSYİH), yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik tüketimi (RELC) ile yenilenebilir olmayan enerji kaynaklarından elektrik tüketimi (URELC) arasındaki ilişkiyi sermaye (K) ve emeğin (L) ilave değişkenler olarak dahil edildiği çok değişkenli bir model yardımıyla ortaya koyarak iktisadi açıdan etkili ve uygulanabilir enerji politikaları önerilerinde bulunmaktır. Elde edilen bulgular ekonomik büyümeden yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi tüketimi serisine doğru tek yönlü nedensellik ilişkisini savunan Koruma(Saklama) Hipotezi'ni doğrular niteliktedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Ekonomik kalkınma Türkiye; Yenilenebilir ve yenilenemez kaynaklardan elektrik tüketimi, Ekonomik büyüme, ARDL Sınır Testi Yaklaşımı, Toda-Yamamoto Nedensellik Analizi.