3 boyutlu konteynır yerleştirme probleminin matematiksel programlama ile çözümü ve konserve sektöründe bir uygulama - Karamaşa, Çağlar (Anadolu Üniversitesi, 2012)
Bu çalışmada tek çeşit ürün için yaratılan kutu türleriyle tek tür bir konteynıra yükleme yapılmıştır. Maksimum sayıdaki ürünün konteynıra yerleştirilmesi ve maksimum konteynır verimliliği amaçları ele alınmıştır. Rotasyon (yerleştirme) açısından kutuların 6 farklı biçimde yerleşeceği ele alınmıştır. Bu problemin çözümü için öncelikle tamsayılı doğrusal olmayan model oluşturulmuştur. Yerel optimum çözüm verdiği için bu model tamsayı ve doğrusal özelliklerindeki indirgenmiş modele dönüştürülerek modelin performansı incelenmiştir. Çalışma 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kesme ve yerleştirme problemlerinin genel özellikleri tartışılmıştır. İkinci bölümde stok kesme problemleri ve çözüm yaklaşımları ile kesme ve yerleştirme problemlerinin alt türü olan konteynır yerleştirme problemleri incelenerek literatürdeki çalışmalara değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise konserve sektöründeki 3 boyutlu konteynır yerleştirme problemi ayrıntılarıyla incelenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Doğrusal programlama; Tamsayılı programlama; Kesme (Mekanik); Stok kesme problemi