Ulusal kültürel değerlerin kurumsal çevresel açıklamalara etkisi : - Almagtome, Akeel (Anadolu Üniversitesi, 2015)
Türkiye ve diğer birçok ülkede, hem sosyal hem de ekonomik hedefleri bulunan birçok kuruluş mevcuttur. Bu kuruluşlar arasında kar amacı gütmeyen kurumlar, kooperatifler, sosyal girişimler, çevresel ve sosyal yükümlülükleri bulunan diğer kuruluşlar ve kamu sektörü kurumları bulunabilir. Bununla birlikte dünya genelindeki ülkeler, çevrenin sürdürülebilmesi için kurallar ve yönetmelikler geliştirip kanunlaştırarak çevre krizleri ile kitlesel olarak ilgilenir hale gelmiştir. Bu tez ulusal kültürel değerlerin (Hofstede, 1980, Hofstede, 2001, ve Hofstede, Hofstede, ve Minkov 2010, tarafından öne sürüldüğü şekilde), şirketlerin yıllık faaliyet raporlarında yer alan kurumsal çevresel açıklamalar üzerindeki etkisinin kültürler arası olarak karşılaştırmasını içermektedir. Gray'in uluslararası muhasebe sistemlerini sınıflandırılma yaklaşımına bağlı olarak 10 farklı kültürel bölgeden seçilen 20 ülkedeki 655 büyük şirketten elde edilen örnek yıllık faaliyet raporları incelenmiştir. Otomotiv, Kimya, Gıda, Metal ve Madencilik, Petrol ve Gaz ile Kağıt Hamuru ve Kağıt olmak üzere altı sektör için 2012 yılındaki çevresel açıklamalara bakılmıştır. Bu tezde çevresel açıklama değişkenlerini işlevsel hale getirmek için verilerden uygulanabilir ve geçerli çıkarımlar yapılmasını elverişli kılan bir araştırma yöntemi olan içerik analiz tekniğinden faydalanılmıştır. Sonuçlar, Hofstede'in ulABDl kültürel boyutlarından iki tanesinin daha yüksek kurumsal çevresel açıklama düzeyi ile bağlantılı olduğunu göstermektedir. Özellikle bir ulusun hem yüksek bireysellik hem de yüksek hoşgörü düzeyi, yüksek kurumsal çevresel açıklama ile bağlantılı çıkmıştır. Hofstede'in ulABDl kültürel boyutlarından biri (güç mesafesi), düşük kurumsal çevresel açıklama ile bağlantılı çıkmıştır. Yüksek güç mesafesi düzeyinin, düşük kurumsal çevresel açıklama ile ilişkili olduğu görülmüştür. Kontrol değişkenleri (bölgeler, sektörler ve şirket büyüklüğü) de kurumsal çevresel açıklama ile büyük ölçüde bağlantılı çıkmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Örgütsel davranış; Çevresel açıklama, ulusal kültürel değerler, Hofstede'in kültürel boyutları, yıllık faaliyet raporları, çevresel raporlama