Ftalhidrazit-immobilize-bentonit kullanılarak ağır metallerin adsorpsiyonunun incelenmesi - Turhan, Seval (Anadolu Üniversitesi, 2010)
Bu çalışmada, organik bir bileşik olan ftalhidrazit, doğal bentonite immobilize edilmiş ve immobilizasyonun gerçekleşip-gerçekleşmediği FTIR spektroskopik ve termal analiz yöntemleri kullanılarak test edilmiştir. Doğal bentonit ve ftalhidrazit-immobilize-bentonit üzerine Cu+2 ve Pb+2 iyonlarının adsorpsiyonunda en yüksek adsorpsiyon değerine ulaşabilmek için pH çalışmaları 1-5,5 aralığında gerçekleştirilmiştir. Adsorpsiyon kinetiğini belirlemek için deneysel verilere Lagergren-birinci-derece, yalancı-ikinci-derece, Elovich kinetik ve partikül içi difüzyon modelleri uygulanmıştır. Doğal bentonit ve ftalhidrazit-immobilize-bentonit üzerine Cu+2 ve Pb+2 iyonlarının adsorpsiyonunun yalancı-ikinci-dereceden kinetik model ile uyumlu olduğu bulunmuştur. Kinetik modellerin validasyonu kantitatif olarak normalleştirilmiş standart sapma değerleri (%Δq) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Adsorpsiyon olayını anlayabilmek için izoterm çalışmaları da yapılmıştır. Ayrıca ftalhidrazit-immobilize-bentonitin, Cu+2 ve Pb+2 iyonları için tekrar kullanabilirliğinin belirlenmesi için desorpsiyon çalışmaları da yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, Pb+2 iyonları için doğal bentonitin; Cu+2 iyonları için ise ftalhidrazit-immobilize-bentonitin daha iyi adsorban olduğu kanısına varılmıştır.
Keywords: Bentonit; Adsorpsiyon; Ağır metaller