Türkiye'nin chamaecytisus link türleri üzerinde taksonomik ve kimyasal araştırmalar - Heper, Melekper (Anadolu Üniversitesi, 1988)
Yakın zamana kadar Cytisus L. cinsi içerisinde işlenen Chamaecytisus Link cinsi, bir Avrupa bitkisi olup, 35 tür ile en fazla Avrupa'da yayılış gösterir. Türkiye'de ise 2 si endemik 8 türle temsil edilmektedir. 1. Chamaecytisus hirsutus (L.) Link 2. Chamaecytisus eriocarpus Boiss. 3. Chamaecytisus supinus (L.) Link 4. Chamaecytisus drepanolobus Boiss. 5. Chamaecytisus cassius Boiss. 6. Chamaecytisus austriacus (L.) Link 7. Chamaecytisus pygmaeus (Wild.) 8. Chamaecytisus albus (Hacq.) Çalışmalarımız, bu 8 tür üzerinde yaptığımız taksonomik gözlemlere ve türlerdeki alkaloit varlığı ile spartein miktar tayinine dayanmaktadır. Yapılan çalışmaları 2 bölümde özetleyebiliriz. A. Taksonomik Araştırmalar Çalışma materyalimizi oluşturan Tütkiye'nin Chamaecytisus Link türleri 1986-1987 yılları arasında farklı populasyonlardan toplanmıştır. Taksonomik bulgularımız gerek arazi, gerekse herbiye örnekleri üzerinde yapılan morfolojik ve anatomik incelemelere dayanmaktadır. Türlerin morfolojik tanımları ve belirgin farklılıkları tayin anahtarı şekiller ve fotoğraflarla gösterilmeye çalışılmıştır. Davis'in kareleme sistemine ve illere göre de yayılış arealleri haritada gösterilmiştir. Anatomik çalışmalar türlerin, kök, gövde ve yapraklarının orta bölgesinden alınan kesitler ile yaprak alt ve üst yüzeylerinden alınan yüzeysel kesitler üzerinde yapılmıştır. B. Kimyasal Araştırmalar Chamaecytisus Link türlerinin öncelikle toprak üstü kısımlarının ekstraksiyonları yapılmış, alkaloit, spartein miktar tayinleri İTKdansitometrik olarak yapılmıştır.
Tez kütüphanede yoktur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Cytisus L.; Sarı salkım; Botanik; Tıbbi bitkiler