Çağdaş sanatta 20.yüzyıldan günümüze enstalasyonlar ve enstalasyonlarda cam malzemenin sanatsal anlatım olanaklarının araştırılması - Barış, Özge (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Bu çalışma; camın çağdaş sanatta 20. yüzyıldan günümüze enstalasyonlar ve enstalasyonlarda cam malzemenin sanatsal anlatım olanaklarının araştırılması ve çağdaş sanattaki tarihi konusunda Türkçe dilindeki kaynak yetersizliğinin giderilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Beş bölümden oluşan araştırmanın birinci bölümde; araştırmanın amacı, araştırmada kullanılan yöntem, kapsam ve sınırlılıklara yer verilmiştir. İkinci bölümde, çağdaş sanatta enstalasyon kavramının tarihsel bağlamda ortaya çıkışı ve gelişimi erken dönem örnekleri üzerinden ele alınmıştır. Bu bölümde ayrıca 1919 yılından günümüze enstalasyonun sanat alanında yarattığı değişimler incelenmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde cam sanatında cam malzemenin sanatsal anlatım olanakları, dört ayrı başlık altında kategorize edilmiş ve sanatçıların eserleri üzerinden şeffaflık, kırılganlık, optik etkiler ve plastisite bağlamında ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise enstalasyonlarda cam malzemenin yeri ve sanatsal anlatım olanakları sanatçıların eserleri üzerinden değerlendirilmiştir. Son bölümde ise tez konusu bağlamında kişisel uygulamalar yer almaktadır. Tezin uygulama bölümünde camın sanatsal anlatım biçimlerine dikkat edilerek, disleksi konu hakkında enstalasyonlar üretilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Çağdaş sanat, Enstalasyon, Cam, Şeffaflık, Kırılganlık, Optik etkiler