Öğrenenlerin çevrimiçi öğrenme platformu kullanım niyetleri ve kullanım devamlılıklarına ilişkin faktörlerin incelenmesi - Sönmez, Abdulvahap (Anadolu Üniversitesi, 2023)
Bu çalışmanın amacı, öğrenenlerin çevrimiçi öğrenme platformu kullanım niyetleri ve kullanım davranışı devamlılıklarına etki eden faktörlerin incelenmesi, değişkenler arası olası ilişkilerin bir model önerisi ile değerlendirilmesi ve modelin yordama gücünün belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda, öğrenenlerin çevrimiçi öğrenmeyi kullanım niyetleri ve kullanım durumlarına etki eden faktörlerin belirlendiği bir teknoloji kabul modeli geliştirildi. Bu doktora tez çalışmasının örneklemini Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemine kayıtlı öğrenenler oluşturdu. Ölçek geliştirme sürecinde, ilk uygulama 1001 ve ikinci uygulamada 1001 toplam 2002 öğrenene ulaşıldı. Model geliştirme sürecinde ise 1314 öğrenene ulaşıldı. Çalışmanın analizlerinde açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizlerinde SPSS ve AMOS, son uygulama verilerinin analizinde ise SmartPLS programları kullanıldı. Faktör analizleri sonucunda, on bir faktörden oluşan 42 maddelik bir ölçme aracı geliştirildi. Yapısal eşitlik modellemesi işlemleri sonucunda, on bir yapılı modelin algılanan faydanın 49.8%'sini, algılanan kullanım kolaylığının 30.3%'sini, kullanım niyetin 39.4%'ini ve kullanım davranışı devamlılığının 52.4%'sini açıkladığını tespit edildi ve önerilen 12 hipotezin tamamının desteklendiği görüldü. Modelin yordama gücünü belirlemeye yönelik yapılan analizler sonucunda, modelin iyi bir yordama gücüne sahip olduğu belirlendi. Oluşturulan modelin öğrenenlerin çevrimiçi öğrenmeden beklentilerini belirleme, alışmalarını destekleme ve kullanım devamlılıklarını sağlama konusunda verimli olabileceği düşünülmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Uzaktan öğretim; Öğrenenler, Çevrimiçi öğrenme, Teknoloji kabul modeli, Açıköğretim, Açık ve uzaktan öğrenme