Türkiye'de uygulanan tarımsal destekleme alımları ve taban fiyat politikalarının geleneksel ihraç ürünleri üzerindeki etkisi (1979- 1987) - Bayraç, H. Naci (Anadolu Üniversitesi, 1988)
Araştırmamızın birinci bölümünde; önce, tarımsal üretimin özellikleri ve bu özelliklere bağlı oarak, devletin tarımsal fiyatlara hangi amaçlarla ve hangi araçlarla müdahale edebileceği incelenmiştir. İkinci bölümde; Türkiye'de tarım ürünlerinde uygulanan destekleme alımları ve taban fiyat politikalarının tarihsel gelişimi incelendikten sonra, destekleme alımlarının günümüzdeki kurumsal yapısı ve finansmanına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde; Türkiye'de geleneksel ihraç ürünlerinin üretim, ihracat ve taban fiyatlarının araştırma dönemi olarak belirlediğimiz 1979-1987 yılları arasındaki gelişimi ürün bazında incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise; geleneksel ihraç ürünlerine verilen taban fiyatların, bu ürünlerin üretim ve dolayısı ile ihracatlarını nasıl etkilediğini ortaya koymak için; bir yıl gecikmeli regresyon ve korelasyon analizleri yapılmış ve elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Tarım politikası; Tarım; Tarım ürünleri; Fiyatlar