Aktive edilmiş killerin yağ ağartma işleminde kullanılması - Altay, Kasım (Anadolu Üniversitesi, 1990)
Bu çalışmada, Eskişehir, Uşak, Konya ve Çankırı yöresi bentonit- lerinin koyu rekli pamuk yağının ağartılmasındaki kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla sülfürik asitle aktive edilmiş killer, optimum ağartma süresi ve sıcaklıkta, değişik toprak oranlarında test edildi. Spektrofotometrik ölçümlerle bulunan sonuçlar standart tonsil toprağı için ölçülen değerler ile karşılaştırıldı. Bu karşılaştırma sonucunda, Beylikova, Çankırı ve Konya killerinin T.S.E.'nin öngör- düğü değerleri sağladığı, Uşak ve Yunusemre killerinin ise T.S.E. değerlerini altında kaldığı belirlendi. Sonuç olarak bugün için ithal edilen tonsil toprağı yerine Beylikova, Çankırı ve Konya killerini önermek mümkün görülmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Ağartma; Betonit