Bazı Hypericum türlerinin fenolik bileşimi ile antioksidan ve serbest radikal süpürücü etkileri - İbadova, Sevda (Anadolu Üniversitesi, 2006)
Hypericum origanifolium Willd., Hypericum montbretii Spach. ve H.perforatum L.'un kurutulmuş çiçek ve yapraklarından farklı polaritede çözücüler kullanılarak hazırlanan ekstrelerinde çeşitli kimyasal ve spektroskopik yöntemlerle fenolik madde içeriği ile serbest radikal süpürücü ve antioksidan potansiyalleri değerlendirilmiştir. Ekstrelerin toplam fenol konsantrasyonu Folin-Ciocalteu yöntemi ile standart olarak gallik asit, flavonoid ve flavonol miktarları ise AlCl ve AlCl³+Na-asetat ile standart olarak rutin kullanılarak değerlendirilmiştir. Ekstrelerin antioksidan potansiyali 13-karoten-linoleik asit sistemi ve Ransimat yöntemi ile tayin edilmiştir. Serbest radikal süpürücü etkileri ise 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil radikali (DPPHN) üzerinden belirlenmiştir. Sonuçlar sentetik antioksidan BHT'nin sonuçları ile karşılaştınlmıştır. Sonuç olarak her 3 tür içinde en yüksek aktivite değerleri etilasetat ekstrelerinde tayin edilmiştir. Yapılan deneysel çalışmalarda türlerin yapraklarının çiçeklere oranla daha fazla fenolik madde içerdiği ve dolayısıyle antioksidan potansiyallerinin daha fazla olduğu tesbit edilmiştir. H. origanifolium'un çiçek ve yapraklarının daha fazla fenolik madde içerdiği ve Ransimat yöntemi ile tayin edilen lipid peroksidasyonunu diğer türlere ve sentetik antioksidan BHT'ye oranla daha fazla inhibe ettiği tesbit edilmiştir. H. montbretii ve H. origanifolium'un çiçek ekstreleri b-karoten-linoleik asit sisteminde sentetik antioksidan BHT ve H. perforalum ekstrelerinden daha aktif bulunmuştur. Aynca, H. montbretii ve H. perforatum yapraklarının antiradikal potansiyallerinin BHT'den belirgin oranda fazla olduğu görülmüştür.
Keywords: Hypericum; Hypericum perforatum; Tıbbi bitkiler; Antioksidanlar