Yeni nesil antiepileptik ilaçlardan perampanelin in vitrohepatotoksisitesinin karbamazepine kıyasla değerlendirilmesi - Farmanlı, Gülnar (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Karaciğer, antiepileptikler dahil ilaçların birçoğunu metabolize etmekten sorumlu olduğundan, ilaca bağlı hasarın ana hedefi bu organ olmaktadır. Karaciğerde metabolize edilen ve yaygın olarak kullanılan karbamazepin hepatotoksisite potansiyeli olmasına rağmen sıklıkla reçete edilen bir ilaçtır. Perampanel ise yaygın hepatik biyotransformasyona uğrayan 2012 yılında onay almış yeni bir antiepileptiktir. Hepatotoksisite geliştirme riski açısından önemli bir sınıfa giren perampanel ile ilgili henüz kullanımına bağlı olarak gelişen hepatotoksisite hakkında çok az veri bulunmaktadır. Bu sebeple tez kapsamında, perampanelin hepatotoksisite potansiyeli bilinen karbamazepine kıyasla in vitro ortamda HepG2 hücre hattı kullanarak hepatotoksisitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kullanılan HepG2 hücre hattı üzerinde sitotoksisiteleri hepatotoksisiteleri, MTT sitotoksisite testi ile inhibitör konsantrasyonları hesaplanarak ardından apoptoz/nekroz tayini, günümüzde karaciğer hasarı için bir biyobelirteç olan çeşitli biyokimyasal analizler (ALT, AST, üre) ve ROT tayini ile hepatotoksisiteleri değerlendirilmiştir. Sonuçlara göre, tez kapsamında incelenen perampanelin de karbamazepin gibi HepG2 hücre hattında sitotoksik etki gösterdiği, hepatik biyogöstergelerde artışa sebep olduğu ve oksidatif stresi indüklediği gözlemlenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Sara; Antiepileptik ilaçlar; Epilepsi, Antiepileptik İlaçlar, Karaciğer, Hepatotoksisite, HepG2