Karayolu yük taşıma işletmelerinde maliyetler ve kontrolü - Kovancı, Hüseyin (Anadolu Üniversitesi, 1988)
Taşımacılık : Ülkelerin ulusal ve ulslararası ticaret işletmelerinde, ekonomik ve sosyal gelişmelerde büyük etkileri bulunan hizmet sektörü olmaktadır. Karayolu ile yük taşımacılığı sistemi, malların bir yerden diğer yere ulaşmasında önemli yer tutmaktadır. İşletmeler taşıma sektöründeki aşırı rekabet nedeniyle hizmetlerini en az fiyatla sunmak için maliyetlerini kontrol etmek gereksinimi duymaktadırlar. Bu çalışmada, muhasebe sistemi içinde finansal ve maliyet muhasebesi ilişkileri incelenerek karayolu yük taşımacılığında maliyetler araştırılmış, bunların kontrolü örgüt yapısında nasıl olacağı irdelenmiş ve yöneticilerin gereksinim duydukları raporlar ve içerikleri incelenmiştir.
Keywords: Taşımacılık; Maliyet kontrolü