İşletmelerin bulunduracakları eniyi nakit tutarının belirlenmesinde rassal bir yöntem-benzetim yaklaşımı - Savaşır, Ahmet (Anadolu Üniversitesi, 1992)
Bu tez çalışması, işletmelerin faaliyetlerini aksatmadan sürdü- rebilmeleri için bulundurmaları gerekli eniyi nakit tutarının belir- lenmesi ve yöneticilerin bu konudaki kararlarını desteklemek amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma, işletmelerin nakit girişleri ve nakit çıkış- larının rassal bir çevreye sahip olduğu ve dolayısıyla net nakit akış- larının rassal olarak iki yönlü (pozitif ve negatif) değişim göster- diği, gözlem sayısı artıkça net nakit akışının normal dağılım göste- receği varsayımları altında yapılmıştır. Çalışmada, eniyi nakit tutarının belirlenmesi amacıyla, net nakit akışının kestirilmesinde, Monte-Carlo benzetim tekniği kullanılmış ve eniyi nakit tutarının belirlenmesinde ise Miller-Orr karar modelinden yararlanılmıştır. Problemin modeli kurulmuş ve modelin bilgisayar programı hazır- lanmıştır. Ayrıca, modelin gerçek iş yaşamından derlenen verilerle uygulaması yapılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Nakit yönetimi Benzetim metotları; Monte Carlo metodu