Çok bileşenli polimerlerin nötron ve X-ışınları saçılma deneyleriyle irdelenmesi - Ertuğrul, Oğuz (Anadolu Üniversitesi, 2003)
Bu tezde çok bileşenli polimerler ve polimer karışımları incelenmiştir. Polimerlerin yapısını ve bazı dinamik özelliklerini tayin eden istatistiksel parametreler irdelenmiştir. Yapı faktörünün içinde bulunan bu parametreler Gauss ve RPA tabanlı bir model ile saptanmıştır. Polimerlerden yapılan nötron ve X- ışınları saçılma deneyleriyle modelin tutarlılığı saptanmıştır. Özellikle ikili-blok kopolimer ve ikili homopolimer karışımları için öngörülen sonuçların deneysel verilerle tam bir uyum içinde oldukları görülmüştür. İkili-blok kopolimerler için mikro faz geçişi ve bu geçişte sıcaklık ve polidispersitenin rolü gösterilmiştir. Benzerince ikili homopolimer karışımları içinde makro faz geçişi, jirasyon yançapları ve bunlar üzerindeki sıcaklığın etkisi saptanmıştır. İstatistiksel parametrelerin, hem polimerin topolojisine hem de bulundukları ortamın özelliklerine olan bağımlılığı gösterilmiştir. Böylece farklı denge durumlarını tek bir model ile betimleyebilme olanağı elde edilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Polimerler İstatistiksel metotlar; X ışınları Saçılım; Nötronlar Saçılım