Fokus grup görüşmeleri ve reklamcılıkta kullanımı - Zeytinoğlu, Cem (Anadolu Üniversitesi, 1996)
Sosyal bilimlerde genel olarak iki araştırma yönteminden sözetmek mümkündür. Bunlardan ilki sayısal (nicel) araştırma yöntemidir. Bilimsel felsefe içerisinde bilimsel bilgi üreten ve tümdemgelim paradigması içinde işleyen bilimsel yöntemidir. Öte yandan sayısal olmayan (nitel) araştırma yönteminin ise bilimsel bilgi üretmediği kabul edilir. Sosyal bilimciler bu araştırma yöntemini daha çok insanlar hakkında daha derinlemesine bilgi edinmek için kullanırlar. Bunun nedeni bu yöntemin araştırmacılara insanların duyguları, düşünceleri ve dünyayı algılayışları hakkında bilgi edinmek için çeşitli kolaylıklar göstermesidir. Sayısal olmayan araştırmalar insanları kendi kullandıkları dilde, kendi yaşadıkları çevrede ve kendi bakış açılarında anlamamızı sağlar. Reklam ve pazarlama alanında çalışan araştırmacılar sayısal olmayan yöntemleri yukarıda bahsedilen özelliklerinden dolayı önemserler, çünkü yaptıkları iş insanlar ve insan hayatıyla yakın ilişkilidir. Fokus grup (görüşmeleri) reklam ve pazarlama alanında neredeyse en fazla kullanılan sayısal olmayan yöntemdir. Bu yüzden fokus grup terimi sayısal olmayan araştırmalar yerine bile kullanılmaktadır. Fokus grup reklamcılık ve pazarlamada tasarlanan bir sayısal (nicel) araştırmadas sınanmak üzere hipotez üretilmesinde, ön ve son sınama olarak yaratıcı reklam fikri üretiminde, yeni ürün geliştirilmesinde ve kampanya değerlendirilmesinde kullanılır. Fokus grup 5-12 kişinin katıldığı, görüntü ve ses kaydının alındığı, belirli birkaç konu başlığı üzerinde sohbet ve görüşme yapılan küçük grup toplantılarıdır. Tez, son olarak Türkiye'de reklam ve pazarlama sektöründe fokus grup araştırmalarının ne şekilde uygulandığını hakkında bir tarama yapan araştırma çalışmasını içermektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Fokus grupları (Mülakat tekniği); Mülakat, Pazarlama araştırmasında