Basılı gazetelerin ABD temsilinin inşasına katılım biçimleri: Johnson Mektubu ile 1 Mart Tezkeresi örnekleri - İpek, İdil (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Çalışmada, farklı siyasi temsillere sahip olan basılı gazetelerin Johnson Mektubu ve 1 Mart Tezkeresi özelinde, Türk-Amerikan ilişkilerini nasıl çerçevelediği ve ABD temsilinin inşasına katılım biçimleri ortaya konulmuştur. Çalışmanın desenlenmesinde liberal çoğulcu yaklaşım başat konumda olmuştur. Çalışmada, nicel ve nitel çözümlemenin sinerjisinden yararlanılmıştır. İlk olarak, nicel içerik çözümlemesi planlanmıştır. Bu aşamada, bir metin kodlama sistemi oluşturulmuş ve dört tematik başlık altında çözümlenmiştir. Ardından, ABD temsilinin basında çerçeveleniş biçimlerine ilişkin bulgular değerlendirilmiştir. Daha sonra, nitel çözümleme için verilerin azaltılması tekniğiyle elde edilen haber türündeki içerikler yorumlanmıştır. Sonuç olarak, Johnson Mektubu özelinde, Türk-Amerikan ilişkilerinin basındaki sunumuna yönelik başvurulan haber çerçeveleri ve inşa edilen ABD temsili bakımından, ele alınan birinci dönemde farklı siyasi temsillere sahip gazetelerin benzerlik göstererek anlatı biçimleri yoluyla kolektif ABD temsili inşa ettikleri belirlenmiştir. Mektubun çözümlenen ikinci döneminde ise dengeli ABD temsili inşası sürdürülmüştür. 1 Mart Tezkeresi ve sonrasındaki gelişmelerin ele alındığı dönemlerde ise ABD temsili üzerinde bir aktör olarak basının yanı sıra siyasi ve ekonomik iktidarın etkisi hissedilmeye başlanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Türk-Amerikan İlişkileri, ABD Temsili, Haber Çerçeveleme, İçerik Çözümlemesi, Johnson Mektubu