Roland Dyens'in müzikal dili ve ConcertoMaggio'nun önemine dair kapsamlı bir çalışma - Gelenler, Anıl (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Bu çalışmada Fransız gitarist, besteci, aranjör ve doğaçlama ustası Roland Dyens'in eserleri üzerine bir literatür taraması yapılmıştır. Dyens'in müzikal dili üzerine kapsamlı bir araştırma gerçekleştirilmiş, ConcertoMaggio'nun yapısal analizine yer verilmiştir. 20. yy. gitar müziğinde konçertoların gelişmesinden başlayarak, o yıllarda oluşan konçerto formları ele alınarak Dyens'in müzikal karakteri, kullandığı sıra dışı teknikler ve müziğinin farklı yapısı üzerinde durulmuştur. Dyens'in müziğinin genel hatlarıyla tanımlanmasının ardından eserlerinden örnekler verilerek bestecilik dili üzerinde tespitlerde bulunulmuştur. Çalışmanın son bölümünde, Dyens'in ConcertoMaggio eserinin yapısal analizi üzerinde durulmuş; Ravel, Sor ve Piazzolla arasında kurulan bu ortak Dyens üçgeninin ne gibi yeniliklerle ortaya çıktığı irdelenmiştir. Dyens'in konçerto formuna getirdiği yenilikler ve ortaya çıkan bulgularla birlikte performans önerileri de tezin son bölümünde paylaşılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Roland Dyens, ConcertoMaggio, Gitar konçertoları, Ravel, Sor, Piazzolla, Klasik gitar, Analiz