Coğrafi bilgi sistemleri yardımı ile havaalanı yer seçimi model önerisi - Oktal, Hakan (Anadolu Üniversitesi, 1998)
Hava taşımacılığının en önemli elemanlarından bir havaalanlarıdır. Günümüzde hava taşımacılığının tüm ulaştırma sektörü içerisindeki payı her geçen gün büyümekte, buna bağlı olarak havaalanlarının önemi ve bu konudaki yatırımlar da artmaktadır. Havaalanı kurulması kararı verildikten sonra en önemli adımlardan biri, havaalanı kurmaya uygun yerin belirlenmesidir. Havaalanı master planlaması içerisindeki en önemli adımlardan biri olan havaalanı yer seçimi çalışmasında ortaya çıkacak bir hata, yapılacak yatırımların yanlış yönlendirilmesine, havaalanının kapasitesinin daha başlangıçta planlananın altında veya üstünde olmasına yol açabilir. Havaalanı yer seçiminin gelecekte ortaya çıkması mümkün beklenmeyen durumları gözönüne alarak yapılması, farklı koşullarda farklı arazilerin en uygun olarak bulunabileceğinin gözardı edilmemesi gerekir. Havaalanı yer seçimi çalışması subjektif bir çalışmadır ve politik yaklaşımlarla yanlış sonuçlar elde etmek mümkündür. Bu tez çalışması ile subjektif nitelik taşıyan havaalanı yer seçiminin, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin de (CBS) yardımı ile sayısal bir yapıya kavuşturularak daha sağlıklı ve objektif bir şekilde gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda gelecekte ortaya çıkabilecek beklenmeyen durumlara karşı gerekli önlemleri alan ve gerekli güvenceyi sağlayan bir havaalanı yer seçimi model önerisi verilmeye çalışılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Coğrafi veri sistemleri; Havaalanları Kuruluş yeri