1-12 arasında numaralandırılmış Yenisey yazıtları - Karar, Elif Nur (Anadolu Üniversitesi, 2021)
Türk dili tarihi, Türklerin bilinen ilk yazılı belgeleri olan taşlara yazılmış runik işaretli metinler sayesinde aydınlatılmaya başlamıştır. Bu yüksek lisans çalışmasında, 1- 12 arasında numaralandırılmış Yenisey yazıtları sırasıyla ele alınmıştır. İncelemede FA (1889), R1 (1892), R2 (1895), Orkun (1948), Malov (1952), Vasil'ev (1983), R-M (1993), Kormuşin (2017) ve Aydın (2019) yayın sırası gözetilerek bu araştırmacıların yaptıkları transliterasyonlara, transkripsiyonlara ve çevirilere yer verilmiş; bunlar arasındaki benzerlik ve farklılıkların ortaya koyulması amaçlanmıştır. Karşılaştırma sonucu elde ettiğimiz veriler transliterasyon, transkripsiyon ve çeviri başlıklarının hemen devamında bulunan "notlar" alt başlığında değerlendirilmiştir. Tezin "dizin" bölümünde 1-12 arasında numaralandırılmış Yenisey yazıtlarının söz varlığı alfabe sırasına göre düzenlenmiş ve yazıtlardaki sözcüklerin anlamları listelenmiştir. Tezin son kısmında söz konusu yazıtların fotoğraf ve çizimlerine yer verilerek okuyucunun tezdeki veriler ile ilgili yazıtı kolaylıkla kıyaslamasına olanak sağlanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Eski Türk yazıtları; Runik yazıtlar, Yenisey yazıtları, Transliterasyon, Transkripsiyon, Çeviri