Kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı bağlamında Twitch Tv kullanıcılarının kullanım motivasyonları ve bağış davranışlarının incelenmesi - Yavaşçalı, Alper Hakan (Anadolu Üniversitesi, 2019)
İnternet teknolojilerinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte sosyal medya gündelik yaşam pratiklerinin önemli parçalarından biri hâline gelmiştir. Paylaşımı ve etkileşimi önceleyen sosyal medya siteleri, aynı zamanda canlı yayınlara da olanak tanımaktadır. Farklı siteler, farklı formatlarla yayınlara ev sahipliği yapmakta ve her geçen gün katlanarak büyüyen kullanıcı sayılarıyla sosyal medya platformları arasında önemli bir konuma gelmektedir. Bu platformlardan biri de elektronik spor ve video oyunu odaklı canlı görüntü akışı platformu olan Twitch TV İnternet sitesidir. Bu sitedeki yayınların ana teması video oyunu oynayan yayıncılardır. Twitch TV kullanıcıları, yayıncının oyunlarını seyretmekte ve beğendiği takdirde yayıncıya ücretli abone olmakta ya da bağış yapmaktadır. Ücretli abonelik belirli ücretler karşılığında olurken bağışların miktarı değişiklik göstermektedir ve ciddi miktarlara ulaşabilmektedir. Belirli bir takipçi sayısına ulaşan yayıncılar, geçimlerini bu yolla rahatlıkla sağlayabilmektedir. Bu çalışmada Türkiye'deki Twitch TV kullanıcılarının kullanım motivasyonları ve bu motivasyonların Twitch TV platformunda para harcama üzerindeki etkisi nicel bir araştırma yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre Twitch TV kullanım motivasyonlarında eğlenme doyumu ön plana çıkarken, bağış davranışında ise sosyalleşme doyumunun etkisinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Tüketici davranışı Örnek olaylar; Kitle iletişim araçları Sosyal yönler