İlköğretimde çalışan branş öğretmenlerinin internet kullanma durumları - Sabancı, Betül (Anadolu Üniversitesi, 2005)
Bilişim teknolojilerinin eğitimde etkin bir şekilde kullanılmasıyla, bir çok öğretmen ve öğrenci dijital dünyadan yararlanmaktadır. Günümüzde okulların teknolojik gelişimini takip etmeye başlaması ile öğretmenlerin de bu gelişime ayak uydurması zorunlu hale gelmiştir. Bu araştırmanın amacı, branş öğretmenlerinin İnternet ve İnternet kullanımı hakkındaki görüşlerini belirlemek ve eğitimde İnternet kullanımı ile ilgili fikirlerini ortaya çıkarmaktır. Bu araştırmada, Ankara iline bağlı Polatlı ve Kazan ilçelerindeki ilköğretim okullarında görev yapmakta olan branş öğretmenlerinin genel olarak İnternet'i kullanım durumlarıyla; İnternet'i kullanmayanların İnternet kullanımı hakkındaki görüşleri incelenmiştir. Araştırmada betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmanın veri toplama aracı olarak kullanılan "İnternet Kullanımı Değerlendirme Anketi", ilgili alanyazın göz önünde bulundurularak hazırlanmış ve 2004-2005 eğitim öğretim yılında İlköğretim okullarında çalışan branş öğretmenlerine uygulanmıştır. Toplam 250 branş öğretmeninden 191'i anketi yanıtlamıştır. Buna göre % 76,4'lük oranında bir geri dönüş olmuştur. Araştırmadan elde edilen verilerin çözümlenmesinde yüzde, frekans analizleri kullanılmıştır. Bu araştırma ileilgili tüm istatiksel çözümlemelerde SPSS 10.0 paket programından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda İnternet'i kullanmayı kendi kendine öğrenen öğretmenlerin ve İnternet'i hiç kullanmayan öğretmenlerin İnternet kullanımı ile ilgili kursa gereksinim duydukları, derslerinde ise İnternet kullanımlarının yetersiz olduğu, büyük çoğunluğunun İnternet hizmetinden yararlanmadıkları bulgularına ulaşılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Bilgisayar destekli öğretim; Internet (Bilgisayar ağı), Eğitimde