Karayolu kargo işletmelerinde muhasebe bilgi sistemi ve Aras Kargo A. Ş. uygulaması - Atak, Nuray (Anadolu Üniversitesi, 2005)
Tüm dünyada 1960-1970 yılları arasında yaşanan toplumsal, sosyal ye ekonomik olaylar, insanlık tarihinde bir sıçrama noktası yaratabilecek birikimi sağlamış ve 1970'li yıllardan itibaren de ciddi biçimde değişim ve ilerlemeyi içeren bir dönem açılmıştır. 1970'li yıllardan itibaren ise insanlık tarihinin birikimi mevcut yapıya sığamaz olmuş, bir nevi ekonomik ve kültürel patlama yaşanmaya başlamıştır. 1980'li yıllardan itibaren kapalı ekonomiden çıkış, serbest piyasa ekonomisi koşullarının oluşmaya başlaması, dış dünyaya açılma, ekonomik gelişme düzeyinin artması sonucunda teknoloji ve bilgiye yapılan yatınmların çoğalmasıyla gelinen nokta ülkemiz için yeni dönem başlatmıştır. Tüm bu niteliksel ve niceliksel değişmeler etkisini ulaştırma sektörüne de yansıtmış ve bu sektörün nesnel bir ihtiyacı olarak kargoculuk devreye girmiştir. Kendisine özgü bir yapısı, işleyişi ve hizmet anlayışı olan kargo taşımacılığı sektörü bugüne kadar oldukça hızlı bir gelişme seyri göstererek gelmiştir. Kargo sektörü yıllar itibari ile klasik taşımacılık anlayışının tekdüzeliğini ortadan kaldırmış ve hizmette çeşitlilik unsurlarını dikkate alarak kendi kuralları olan bir yapılanmaya gitmiştir. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik için aday ülke kabul edilmesiyle Avrupa standartlarına ulaşabilmek ve Türk insanının layık olduğu hizmeti gerçekleştirebilmek için kargo sektörünün çağın gerektirdiği koşullara göre yapılandırılması, idari-mali ve hukuki sorunların çözümlenmesi gerekmektedir. Gerek ülkemizde gerekse de dünyadaki gelişmelere baktığımızda bu sektörde faaliyet gösteren kuruluşların önümüzdeki dönem boyunca öneminin artacağını görmekteyiz.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Enformasyon sistemleri Muhasebe; Muhasebe Bilgi işlem