Gazetecilerin Türk iş ve sosyal güvenlik hukuku bakımından korunmaları - Orman, Hülya (Anadolu Üniversitesi, 2000)
Gazetecilik toplumun haber alma ihtiyacını kaaarşılayan önemli bir meslektir. Bu kadar önemli bir mesleği icra eden gazetecilerin çalışma şartlarının ağırlığı, riski düşünüldüğünde diğer bazı işçilerden daha farklı haklara sahip olmaları gerektiğini kabul etmek gerekir. Ülkemizde de bu konuda gereken hassasiyet gösterilerek fikir ve sanat işçileri olan gazetecilerin hakları diğer işçi haklarından ayrı tutularak, 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkındaki Kanunda düzenlenmiştir. Bu çalışma 5953 sayılı Kanundaki düzenlemeler doğrultusunda yapılmıştır. Özellikle 1475 sayılı İş Kanununa tabi işçilerin hakları ile olan farklılıklar üzerinde durulmuştur. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; İş Hukuku, ikinci bölümde ise Sosyal Güvenlik Hukuku bakımından gazetecilerin hakları üzerinde durulmuştur. Sonuç bölümünde de gazetecilerin hakları ve 1475 sayılı Kanuna tabi çalışanların hakları karşılaştırılıp, uygulamada görülen aksaklıklar üzerinde durularak çözüm önerileri sunulmuştur.
Keywords: Gazeteciler Hukuksal durum Türkiye