Ekolojik dünya görüşü, bilgi ve değerlerin çevreci ürün satın alma niyetine etkisinde tutumun aracılık rolü - Kara Yardımcı, Gülsüm (Anadolu Üniversitesi, 2025)
Sürdürülebilirlik konusunun küresel olarak tüketim alışkanlıklarını değiştirmesiyle birlikte, tüketicilerin sürdürülebilir ve çevreci ürünlere olan taleplerinde önemli bir artış söz konusudur. Sürdürülebilir ve çevreci ürünlere olan taleplerdeki bu değişimler, işletmeleri tüketicilerin çevreci satın alma davranışlarının üzerinde etkili olan faktörleri anlamaya itmiştir. Kozmetik sektörü de dahil olmak üzere birçok sektörün bu değişimden etkilendiği görülmektedir. Bu çalışma; ekolojik dünya görüşü, bilgi ve değerlerin, hayvanlar üzerinde deney yapılmadan üretilen cilt bakım ürünlerinin satın alma niyetine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu ilişkide çevreci davranışa yönelik tutumların aracılık rolünün bulunup bulunmadığı da test edilmiştir. Çalışmanın modeli, 18 yaş üstü 309 kadın katılımcıdan çevrimiçi ve yüz yüze olmak üzere kolayda örneklem yöntemiyle elde edilen verilerle SPSS Programı Process Makro eklentisi aracılığıyla test edilmiştir. Sonuç olarak; ekolojik dünya görüşü, çevre bilgisi ve biyosferik değerlerin hayvanlar üzerinde deney yapılmadan üretilen cilt bakım ürünlerinin satın alma niyetleri üzerinde etkisi bulunmuştur ve bu ilişkide çevreci davranışa yönelik tutumun aracılık etkisi söz konusudur. Araştırma sonuçlarına göre, bir takım teorik ve pratik çıkarımlar sunulmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Sürdürülebilirlik, Çevreci ürün, Ekolojik dünya görüşü, Çevre Bilgisi, Çevreci değerler