Uluslararası haber kanallarında terör haberlerinin sunumu : - Abdelrahim Saleh, Mahamat (Anadolu Üniversitesi, 2018)
Günümüzde, terörist faaliyetlerin en önemli amacı, kendi isteklerini yaymak, kamuoyunun dikkatini çekmek ve seslerini topluma duyurmaktır. İletişim araçları sayesinde terörizm, sıfır maliyetle hedeflerine ulaşmaktadır. Kuşkusuz, medyanın herhangi bir terör eylemini sadece kamuoyunu bilgilendirme amacıyla haber yayını yaparken, aynı zamanda teröristlerin amacına da hizmet etmektedir. İşte bu özel nokta, medya-terör ilişkilerinin özünü oluşturmaktadır. Bu çalışmada, uluslararası haber kanallarının terör haberleri sunumunda ideolojik kavramların yeniden üretiminde nasıl bir rol oynadığı saptanmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda, CNN, Al-Jazeera English ve Fransa 24 English kanalları; 7 Ocak 2015 Paris Charlie Hebdo terör saldırısı, 13 Kasım 2015 Paris Stadyumu, Bataclan konser salonu ve şehrin birçok yerinde yapılan terör saldırıları, 22 Mart 2016 Brüksel havaalanı ve metro istasyonu saldırıları, 28 Haziran 2016 İstanbul Atatürk Havaalanı saldırısı ve 14 Temmuz 2016 Nice terör saldırısı, tüm bu olaylarla ilgili yayınlanan haberler incelenmiştir. Söz konusu haberler, Teun van Dijk'ın eleştirel söylem çözümlemesinden yararlanılarak analiz edilmiştir. Çalışma bulguları, farklı ideolojik konumlarına rağmen televizyon kanallarının söylemlerde genel olarak benzeştiklerini ortaya koymaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Basın