Polipirolün elektrokimyasal katı-faz ekstraksiyon kolonu olarak kullanımı - Ercan, Betül (Anadolu Üniversitesi, 2006)
Bu çalışmada polipirol, bazı anyon ve katyonların elektrokimyasal katı- faz ekstraksiyonunda ekstraksiyon kolonu olarak kullanılmıştır. Anyon ve katyonların ekstraksiyonunda kullanılan polipirol elektrokimyasal olarak sentezlenmiştir. Klorür, nitrit ve nitrat anyonlarının elektrokimyasal ekstraksiyonu için polipirol, kalsiyum ve magnezyum iyonlarının elektrokimyasal ekstraksiyonu için aşın yükseltgenmiş sülfolanmış polipirol kullanılmıştır. Ekstrakte edilen iyonların analizleri iletken dedektörlü iyon hornatografisi sistemiyle gerçekleştirilmiştir. Her iki polimerin de iyonlara karşı olan ekstraksiyon profilleri incelenmiştir. Optimizasyon çalışmaları yapılarak uygun koşullar saptandıktan sonra her iki elektrot da kullanılarak eşzamanlı anyon ve katyon ekstraksiyonu gerçekleştirilmiştir. Eşzamanlı elektrokimyasal anyon-katyon ekstraksiyonunda polipirolün anot ve aşın yükseltgenmiş polipirolün de uygun bir katot olduğu sonucuna varılmıştır. Uygulamaya yönelik olarak yapılan çalışmada Eskişehir şebeke, kalabak ve porsuk nehri su örneklerinde eşzamanlı anyon-katyon ekstraksiyonu ile su saflaştırma işlemi gerçekleştirilmiştir.
Keywords: İletken polimerler; Polipirol; Su Arıtma; Ekstraksiyon (Kimya); Elektrokimyasal analiz