Pupilla siklus zamanı : - Çam, Metin (Anadolu Üniversitesi, 1990)
Pupilla ışık refleksi halkasının fonksiyonunu duyarlı ve sayısal olarak ölçebilen PSZ, 50 sağlıklı olgunun 100 gözünden oluşan normal popülasyonda ortalama 884 ms olarak ölçülmüş ve PSZ ölçülebilirliği de %89 oranında saptanmıştır. Bulunan sonuçlar, gözdibi bulgularına göre dört altı gruba ayrılan diyabetik hastalardaki değerlerle karşılaştırılmıştır. Retinopatisi bulunmayan diyabetik hastalarda PSZ, normal popülasyondan istatistiksel olarak farklı bulunmamış, retinopatinin oluşmaya başlamasıyla birlikte anlamlı düzeyde farklılık göstermiştir. Proliferatif diyabetik retinopatisi olan hastalarda bulunan değerler ise, tüm değer gruplarından bütün parametrelerde istatistiksel olarak çok önemli düzeyde farklılık göstermiştir. Literatürdeki benzer çalışmalarla benzerlik gösteren bu bulgular sonucunda, PSZ ölçümünün pupilla ışık refleksi halkasının disfonksiyonlarının saptanmasında objektif ve sayısal değerler vereceği görülmüştür. PSZ ölçümü yapılarak gerçekleştirilen bu çalışmada diyabetik retinopati düzeyinin, diyabete bağlı oküler otonomik nöropati düzeyiyle parelellik gösterdiği saptanmıştır.
Sadece dijital formatta erişilebilir.
Keywords: Gözbebeği refleksi Anomaliler