1940-1980 yılları arasındaki Türk romanlarında kadın temsilleri - Ersin, Ayşegül (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Türk toplumunun modernleşme anlamında geçirdiği dönüşümler içerisinde Cumhuriyet, modernleşme adına gerçekleştirilen en büyük hamledir. Bu hamleyle birlikte kadınlar birtakım kamusal haklara kavuşmuştur. Fakat kadınları geleneksel rolü olan annelik ile sınırlandırarak kamuya çıkışını engelleyen birtakım dirençler gösterilmiştir. Toplumdaki aydınlar bir yandan modernleşme taraftarı olurken bir yandan da kadınların kazandığı özgürlükler, şüpheleri ve endişeleri beraberinde getirmiştir. Toplumsal yapının çökmesi, ailenin bitmesi gibi endişelerle kimlik kaybına uğrama tehlikesiyle karşı karşıya gelen ataerkil düşünce, kadınların özgürlükleri konusunda direnç göstermiş, bu özgürlükleri kendi çıkarlarına göre düzenleyerek kadınların geleneksel rollere hapsolmasına sebep olmuştur. Bu çalışmada ortaya çıkan dirençlerin edebiyattaki görünümlerini sorgulamak amacıyla 1940-1980 yılları arasındaki devrin düşünce önderleri olarak öne çıkan kadın ve erkek yazarların geniş okuyucu kitlesine ulaşabilmiş eserleri incelemeye alınmıştır. Cumhuriyet devrimlerinin yapıldığı ve kadınlara sosyal ve siyasal hakların verildiği ilk dönemin ardından bu devrimlerin toplumda kadın algısını ve temsillerini nasıl etkilediğini göstermek amaçlanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kadınlar, Edebiyatta; Türk romanı, Kadın temsili, Toplumsal cinsiyet, Modernleşme.