Rönesans, geçiş dönemi ve barok sanatta İtalyan heykel anlayışı - Avcı, Ahmet (Anadolu Üniversitesi, 1997)
"Rönesans, geçiş dönemi ve barok sanatta İtalyan heykel anlayışı" konulu bu araştırma tezi iki bölümden oluşmaktadır. Kaynağını Eski Yunan ve Roma'dan alan Rönesans hareketi, bilindiği gibi, önce İtalya'da kendini göstermistir. Rönesans, sadece bir sanat akımı değil, aynı zamanda hayatın her alanında kendini gösteren ve çok uzun bir çağa ad olan, toplumsal bir reform hareketidir. Bu yüzden, Rönesansı değerlendirirken, onu hazırlayan nedenleri ve dönemin toplumsal yapısını da gözönünde bulundurmak, çağı daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. Rönesansta İtalyan heykel sanatı ikinci bölümde incelenmiştir. Sanat sürekli bir devinim içerisinde olduğu için, bu araştırmada kronolojik sıra takip edilmiştir. Her ne kadar, bir dönemin sanatı incelense de, dönemi daha iyi anlamak için, bireysel özellikler (farklılıklar) dikkate alınarak, döneme damgasını vurmuş her sanatçıyı eserleriyle birlikte ayrı ayrı incelemek gereği görülmüştür.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Rönesans sanatı İtalya; Barok sanat İtalya; Heykel İtalya