Diyabetik nöropati modelinde levetirasetamın etkilerinin Patch-Clamp Yöntemi ile incelenmesi - Ahmadzada, Türkan (Anadolu Üniversitesi, 2022)
Diyabetik nöropati, prevalansı yüksek ve hayat kalitesini düşürücü nitelikte bir sendromdur. Radikal tedavisi mevcut olmayan bu sendromda daha iyi bir farmakoterapi sağlayabilmek için çalışmalar yoğun olarak sürdürülmektedir. Etkili ilaçların etki mekanizmalarının patoloji varlığında araştırılması, hastalığın fizyopatolojisinin aydınlatılmasını ve böylece yeni ilaç geliştirme çalışmalarına yol gösterici bulgular elde edilmesini sağlayacaktır. Üçüncü jenerasyon bir antiepileptik olan Levetirasetam (LEV), diğer antiepileptiklere kıyasla daha kabul edilebilir bir yan etki profiline ve yüksek güvenlik oranına sahiptir. Taşıdığı farmakokinetik özellikler de LEV'in klinikte daha tercih edilir olmasını sağlamaktadır. LEV'in diyabetik nöropatide antihiperaljezik etkileri gösterilmiştir. Bu etkilerin mekanizmalarını aydınlatmak amacıyla proje kapsamında diyabetik nöropati modelinde patch clamp yöntemi ile LEV'in elektrofizyolojik etki profili aydınlatıldı. Diyabetik nöropati modelinde LEV'in etkilerinin patch-clamp yöntemi ile incelenmesi için yaptığımız çalışmada hücrelere LEV uygulamasının uyarı iletkenliği azaltıcı yönde etkiler ortaya koyduğu gözlendi. Bu çalışmada sunulan veriler LEV'in analjezik etkilerini vurguladı. LEV'in antihiperaljezik etkileri, iyon kanalları üzerindeki etkilerinden DRG düzeyinde ortaya çıkabilir. LEV türevlerinin değerlendirildiği yeni ilaç geliştirme çalışmalarına yol gösterici bulgular alındı.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Ağrı, Dorsal kök ganglionları, Diyabetik nöropati, Patch-clamp tekniği, Levetirasetam.