İşgören niteliği ve üretim süreci açısından haber sitelerinin basın etiği kurallarını uygulayabilme yeterliliği : - Birsen, Halûk (Anadolu Üniversitesi, 2004)
İşgören niteliği ve üretim süreci açısından haber sitelerinin basın etiği kurallarını uygulayabilme yeterliliğinin araştırıldığı bu çalışmada, Türkiye'de internet üzerinden haber yayınlayan sitelerin sorumlularına uygulanan bir anketle, Türkiye'deki internet haberciliği ve internet habercisi tanımlanmış, etik sorunlar ve bu sorunların kaynakları belirlenmiştir. Elde edilen veriler, yasal bir zemini bulunmayan internet haberciliğınin, giderek bir sektöre dönüştüğünü, çalışanlarının ağır bir iş yüküne sahip olduğunu ortaya çıkarmış, az soyda işgörenle yapılan haber sitesi içeriği üretiminin sorunların temel kaynağı olduğunu göstermiştir. Bu sorunlar, internet haberciliğinin yasal bir zemininin olmaması, internet habercilerinin yasal bir dayanağının olmaması, etkileşimli uygulamalar için işgören bulundurulmaması, yeni ortama ilişkin etik sorunların tanımlanmamış olması ve etik standartların belirlenmemiş olması, izlerkitlenin zararlı ve saldırgan içeriğe karşı korunması sorunu, izlerkitle bilgilerinin ticari bir değer taşıması, haber üretimi ile reklam toplama ve gelir getirici uğraşlar arasındaki sınırın belirsizliğidir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Elektronik gazetecilik Ahlaksal yönler; Gazetecilik Teknolojik yenilikler Ahlaksal yönler