Bir reklam aracı olarak fragman : - Bellitaş, Ersan (Anadolu Üniversitesi, 2010)
Fragmanların reklamcılık yaratıcı stratejileri çerçevesinde nasıl bir yapısı olduğunu araştıran bu çalışma, Polay, Moriarty ve Belch'in duygusal çekicilik yaklaşımlarını, Stewart ve Furse, Shimp ve Baldwin'in yaratıcı yapım uygulamaları değişkenlerini değerlendirmiştir. Film reklamcılığında hedef kitle olarak izleyici ve ürün kategorisi olarak da film türü ilişkilerini gözden geçirmiş ve bir reklam aracı olarak fragmanı yeniden tanımlanıştır. 2002 ve 2009 yıllarında Türkiye'de gösterime giren Türk ve Amerikan filmlerinin fragmanlarında yer alan 19 duygusal çekicilik türü ve yoğunluklarının yanı sıra, aynı fragmanlarda kullanılan 32 yaratıcı yapım uygulaması değişkeni, filmlerin vizyon yılı ve film türleri odağında içerik analizi uygulanarak tespit edilmiş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, Türk filmlerinde türler Amerikan filmlerine göre daha dar olarak tespit edilmiştir. Duygusal çekicilikler ve yaratıcı yapım uygulamaları Amerikan fragmanlarında daha yoğun ve daha çok kullanılmaktadır. Duygusal çekicilikler, yaratıcı yapım uygulamaları ve film türleri arasındaki ilişkiler Amerikan fragmanlarında daha anlamlıdır.
Keywords: Sinema Pazarlama; Reklamcılık Psikolojik yönler