Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında enfeksiyon düzeyinin araştırılması - Durmuş, Sultan (Anadolu Üniversitesi, 1985)
Tekrarlayan İYE olan 20 çocuk olgunun 6 sında (% 30 ) mesane yıkama yöntemi ile enfeksiyonun üst düzeyde olduğu bulunmuştur. Enfeksiyon düzeyinin yaşla, cinsiyetle, İYE sayısı, kültürde üreyen bakteri türü, sedimantasyon yüksekliği, piyüri, proteinüri, hematüri ile ilgisi saptanamamıştır. Serum CRP pozitifliğinin İYE düzeyini göstermede istatiksel olarak önemli bir gösterge olmadığı ancak % 65 olguda İYE düzeyini doğru tanımladığı bulunmuştur. İYE düzeyinin klinik bulgular, lökositoz ve radyolojik inceleme ile güvenilir olarak tayin edilebileceği gözlenmiştir. Tekrarlayan İYE da piyelonefrit görülme oranının yüksek olması nedeniyle, hastaların uzun süreli tedavi ve takibi için düzey tayininin gerekli olduğu savunulmuş, bu amaçla hastanemiz şartlarında kullanabileceğimiz en güvenilir non invazif yöntemin radyolojik tetkikler olduğu gösterilmiştir. CRP pozitifliğinin çok güvenilir bir yöntem olmadığı, ancak daha çok üst düzey enfeksiyonunu düşündüreceği sonucuna varılmıştır.
Sadece dijital formatta erişilebilir.
Keywords: İdrar yolu enfeksiyonları; Mesane; İdrar yolları Hastalıklar