Türk anonim ortaklıklar hukukunda tahvil sahibinin korunması - Acar, Serdar (Anadolu Üniversitesi, 2001)
Özünde bir ödünç olan tahvil ilişkisi, klasik bir karz sözleşmesine nazaran bir takım özellikler arz etmektedir. En önemlisi, ödünç şartları borçlu ortaklık tarafından belirlenmekte; tahvil sahibinin iradesi ise, sadece bu hukuki ilişkiye taraf olma ya da olmama konusunda rol oynamaktadır. Bu durum, anonim ortaklığın tahvil sahipleri karşısındaki konumunu güçlendirmektedir. Buna, tahvil sahiplerinin dağınık, tecrübesiz ve gerekli bilgi kaynaklarından yoksun oluşunu da eklersek, tahvil sahiplerinin anonim ortaklık karşısındaki güçsüzlükleri artmaktadır. Hukukun varlık sebebi, hakkaniyet ve adaleti sağlamaktır. Bu ise, çoğunlukla, hukuki ilişkilerde güçsüz olan tarafın haklarının korunması ile birebir örtüşmektedir. Bu çerçevede, "Türk anonim ortaklıklar hukukunda tahvil sahiplerinin korunması" konusunu üzerinde durulmaya değer bulduk. Tahvil sahibinin korunmasının, daha önce hiçbir hukuki çalışmanın konusunu oluşturmamış olması da bu inancımızı pekiştirdi. Çalışmamızın birinci bölümünü, genel bilgiler ve tahvil ilişkisinin karakteri ile tahvil sahibinin haklarını fazla ayrıntıya girmeden incelemeye ayırdık. İkinci bölümde ise; tahvil sahibinin haklarının korunması ile ilgisi olduğunu düşündüğümüz mevzuat hükümlerini, hukukun genel ilkelerine bağlı kalarak tahvil sahibi lehine yorumlamaya çalıştık.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Tahviller Türkiye