Trade and economic relations between Turkey and Afghanistan in the post-war era: 2001-2013 - Sharify Ortaq, Alia (Anadolu Üniversitesi, 2017)
Bu çalışma 2001-2013 yillar arasi Afganistan ve Türkiye arasindaki ticaret ve ekonomik ilişkileri ve Türk yatırımcıları için Afganistan'da yatırım ikliminin geliştirilmesini incelemektedir. Bu çalışma üç bölümden oluşmuştur. Birinci Bölüm'de, 2001 öncesi ve 2001 sonrasında ekonomi ve Afganistan'daki siyasi durum hakkında bilgi verilmekte ve Afganistan'ın temel ekonomik göstergeleri ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Ayrıca bu Bölüm'de ülkedeki siyasi gelişmeler ve bu gelişmelerin ekonomik ve sosyal göstergeler üzerindeki etkisi incelenmiş ve Afganistan'ın sosyo-ekonomik kalkınması anlatılmıştır. Bu bağlamda, istihdam durumu, tarım, eğitim, sağlık, kadınların ekonomik güçlenmesi ve Afganistan maden kaynakları açıklanmıştır. İkinci Bölüm'de, Afganistan ve Türkiye'nin ekonomik ilişkileri ele alınmıştır. Bu Bölüm'de, Afganistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin tarihçesi, Afganistan ve Türkiye arasındaki ticari ilişkiler ve fırsatlar ve sorunlar incelenmiştir. Üçüncü Bölüm'de ise Afganistan ve Türkiye arasındaki yatırım fırsatları, Afganistan'da Türk yatırımları, Türk yatırımcıları için Afganistan'da yatırım ikliminin geliştirilmesi, büyük kısıt ve zorluklar ve Afganistan'da yatırım bölgesinin geliştirmesi konuları analiz edilmiştir. Her bölüm altında zorluklar, fırsatlar ve öneriler ayrı ayrı açıklanmış ve değerlendirilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Türkiye ve Afganistan ilişkileri, Afganistan'ın siyasi durumu, ekonomik ilişkiler, yatırım fırsatları, kadınların ekonomik güçlenmesi, yatırım bölgesi.